Wat is geboortefotografie?

Wat is geboortefotografie?De dag waarop iemand vader of moeder wordt, is één van de meest memorabele dagen in het leven van een ouder. Hoewel het bij een bruiloft heel gewoon is om zo'n unieke dag op een schitterende wijze vast te laten leggen, is het bij een geboorte nog een minder goed bekend begrip. En dat terwijl je ook de geboorte kunt vangen in een prachtige reportage. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?


In tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie verwachten, word er bij geboortefotografie geen onsmakelijk geheel vast gelegd. Integendeel zelfs!

Een geboortefotograaf legt de gebeurtenissen op een pure, mooie en integere wijze vast. Een mooi uitgangspunt is dat klanten de foto's zonder gêne aan hun kraamvisite zouden moeten kunnen laten zien. Details, maar met name de sfeer, emoties en liefde worden in beeld gebracht. Het eindresultaat is een dierbare en tastbare herinnering, die nog vaak terug gekeken zal worden en die de geboren baby’s later ongetwijfeld óók nog vaak terug zullen willen zien.

Want het zijn juist die onbetaalbare momenten die later goud waard zullen zijn; zoals de liefde die te zien is tussen vader en moeder, of een eerste gezinsfoto, de ontmoeting met eventuele broertjes en/ of zusjes, maar bijvoorbeeld ook het moment waarop een kindje voor het eerst wordt vast gehouden. Omdat geen enkele bevalling hetzelfde verloopt, is elke geboortereportage uniek. Het is een persoonlijke verhaal van de dag waarop een kindje werd geboren.


Maar hoe gaat geboortefotografie in zijn werk?Van te voren maakt een geboortefotograaf altijd even kennis met een potientiële klant, tijdens een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek. Dit kan natuurlijk telefonisch, maar de meeste geboortefotografen gaan bij de klant langs voor een persoonlijke kennismaking. Het is namelijk goed en prettig om elkaar even 'in het echt' te hebben gezien, voordat jullie van beiden kanten besluiten om met elkaar in zee te gaan. Het is immers een intiem moment waar je mogelijk bij aanwezig zult zijn en het is belangrijk dat het contact wederzijds goed aanvoelt.

Tijdens een kennismakingsgesprek worden de wensen, grenzen, voorkeuren en eventuele vragen besproken met de mogelijke klant.


Wanneer een klant er voor kiest om de geboorte door een geboortefotograaf te laten fotograferen, is de geboortefotograaf (in de meese gevallen) vanaf week 38 - tot de geboorte - onafgebroken voor de klant bereikbaar, ook 's nachts. De klant neemt contact op met de fotograaf van zijn/haar keuze, zodra die het gevoel heeft dat de bevalling goed op gang is gekomen. De fotograaf kan hierdoor de laatste noodzakelijke dingen regelen, zoals bijvoorbeeld het weg brengen van zijn/haar kinderen naar de oppas.

Zodra de klant ongeveer 4 cm ontsluiting heeft, vertrekt de geboortefotograaf meestal naar de klant toe.


Vanaf de weeën, tot enkele uren na de geboorte, is de fotograaf vervolgens onopvallend bij de geboorte aanwezig om een reportage te maken. Daarbij worden niet alleen maar foto’s gemaakt van de uitdrijving of de geboorte. Maar ook bijvoorbeeld van het contact en de liefde tussen de partners onderling, de eerste voeding van de baby, de eerste onderzoekjes, of van de ontmoeting met eventuele broertjes en/of zusjes. Maar ook het mogelijke bezoek dat langskomt om een kindje voor het eerst te bewonderen wordt vastgelegd.


Een goede geboortefotograaf is zich bewust van het feit dat hij/zij aanwezig is tijdens een ontzettend intieme aangelegenheid. Het is een speciaal moment van de aanstaande ouder(s). Een goede geboortefotograaf houdt zich dan ook op de achtergrond aanwezig en probeert zo min mogelijk op te vallen of het geboorteproces te verstoren. Hij/zij past zich aan de situatie aan en fotografeert vanaf een afstandje. In Nederland en België wordt daarbij géén gebruik gemaakt van flitslicht! Dat heeft te maken met het feit dat er nog geen doorslaggevend onderzoek is dat uitwijst of het flitslicht schadelijk kan zijn voor de oogjes van de pasgeboren baby. Ook ervaren veel zorgverleners flitsen als hinderlijk, terwijl het natuurlijk ontzettend belangrijk is dat het medisch en verzorgend personeel hun werkzaamheden goed en ongehinderd kunnen uitvoeren. Geen flitslicht dus! Een professioneel geboortefotograaf geeft zorgverleners bovendien ook alle ruimte en loopt hen nooit voor de voeten. Want hoewel het prachtig is om mooie foto's te maken; het welzijn van de ouders en baby is natuurlijk het allerbelangrijkst.

 

Ondanks dat geboortefotografen onopvallend aanwezig zijn, helpen zij soms gerust bij kleine verzoekjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het pakken van een glaasje water of het roepen van het verplegend personeel. En soms voeren zij tussendoor ook gewoon een gesprekje met de klant, of wordt er gelachen met elkaar. Professionele geboortefotografen weten de situaties waarin dat mogelijk is, goed in te schatten.

 

Enkele uren nadat een kindje geboren is, vertrekt de geboortefotograaf met alle waardevolle foto's naar huis. Veel fotografen leveren vervolgens binnen 24 uur een klein voorproefje aan (dat bestaat uit enkele foto's). Soms leveren zij ook direct een foto aan voor op het geboortekaartje, indien de klant dat wenst.

 

Thuis selecteert de geboortefotograaf de foto’s en maakt met de geselecteerde foto’s een fotoserie. Deze serie/ reportage geeft een compleet beeld van de dag waarop het kindje geboren werd. Daarin zit een doorlopend verhaal, waarin alle belangrijke, persoonlijke en mooie momenten zijn meegenomen. Een vastgelegde herinnering voor altijd en vele generaties daarna...


Wil je méér (achtergrond)informatie over geboortefotografie en hoe dat werkt? Of wil je zelf een geboortefotograaf worden? Lees dan zeker even de blogs op deze website. Ze worden geschreven dóór en vóór geboortefotografen, met het doel om van elkaar te kunnen leren.

FACEBOOK


Volg de pagina van De Geboortefotograaf op Facebook en schuif ook gezellig aan in de bijbehorende groep van De Geboortefotograaf. Want van elkaar kun je leren! De groep vind je hier.

DEGEBOORTEFOTOGRAAF.NL

ONDERDEEL VAN:

RENATE VAN LITH FOTOGRAFIE

 

Renate van Lith is een veelgevraagd geboortefotograaf uit de regio van Amsterdam. Je kunt haar volgen op: 

Geboortefotograaf geboortefotografie bevalling geboorte fotograaf fotografie fotograferen tips uitleg advies cursus workshop opleiding worden hoe wordt welke lens instellingen camera bevallingsfotograaf bevallingsfotografie opstarten bedrijf bedrijfje beginnen beginnende startende startend newbornfotograaf newbornfotografie doula geboortefoto geboortefoto's bevallingsfoto bevallingsfoto's back-up objectief keizersnede operatiekamer OK school scholing Nederland België beroepsvereniging academy childbirth photoacademy foto fotoshoot childbirthphotoacademy jody deijnen instelling lenzen licht omgaan spreker sprekers evenementen congres event congressen vrouwelijke vrouw fotografe starten renate van lith word ik foto's bewerken lightroom adobe individueel individuele

© Copyright. All Rights Reserved.