Ethische code

ETHISCHE CODE VOOR GEBOORTEFOTOGRAFEN

Wanneer je je in de wereld van geboortefotografie gaat begeven, zul je in ruimtes komen waar geboortes plaats vinden. Deze geboortes worden begeleidt door zorgverleners die hier jarenlang voor geleerd en getraind hebben. Hierbij ben jij, op verzoek, te gast. En als gast is het altijd goed en handig om te weten wat er van jou wordt verwacht.


Als geboortefotograaf zijn er enkele regels en uitgangspunten waar je je het liefst aan houdt. Wanneer je je hier niet aan houdt, bestaat de kans dat je niet (meer) hoeft terug te komen, dat collega-geboortefotografen niet meer met je samen willen werken of dat je je goede naam als fotograaf kwijt zult raken. Al deze dingen wil je niet als professioneel geboortefotograaf.


Hou daarom het volgende altijd goed in gedachten:Professionaliteit

 • Van een geboortefotograaf wordt verwacht dat je je professioneel opstelt en gedraagt. Dat betekent dus ook in de interactie met zorgverleners, (nieuwe) geboortefotografen, klanten, familieleden van klanten, mensen van de administratie, etc.
 • Er wordt verwacht dat je je ten alle tijden houdt aan de regels en richtlijnen die gelden in een geboortecentrum, ziekenhuis of andere plaats waar geboortes plaats vinden.Eerlijkheid

 • Wees eerlijk en aardig tegen klanten, zorgverleners, collega geboortefotografen, etc.

 


Verantwoordelijkheid

 • Het is in de wereld van geboortefotografie gebruikelijk dat je ten alle tijden je afspraken na kunt komen. Zorg daarom voor goed back-up-materiaal wanneer je een geboorte fotografeert.
 • Geboortefotografen dienen zich goed te hebben verzekerd.
 • Zorg voor duidelijkheid naar je klanten. Werk met een contract en maak van te voren afspraken over bijvoorbeeld het on-call staan, het leveren van de foto’s en de betaling.De wet

 • Het auteursrecht is bij wet vastgelegd. Niet alleen het kopiëren van afbeeldingen is verboden, maar ook plagiaat en privacy. Gebruik nooit zonder toestemming foto’s of teksten van anderen. En plaats nooit iets online waar je geen toestemming voor hebt ontvangen.
 • Zorg dat je bedrijf aan de wet(ten) voldoet.
 • Betaal (al) je belastingen.
 • Werk met een contract en/of algemene voorwaarden.
 • Discrimineer niet op basis van ras, religie, gender, leeftijd, etc.

 


Respect

 • Geboortefotografen zullen ten alle tijden de wensen van de klant respecteren. Dat betekent ook dat zij de keuzes die klanten maken in het geboorteproces zullen respecteren, evenals (de keuzes van) het geboorteteam, familieleden, zorgverleners, etc.
 • Het is belangrijk om te beseffen dat de gezondheid van moeder en kind, medisch ingrijpen of de regels van de zorgverleners altijd belangrijker zijn dan het maken van een goede of mooie foto.Bertrouwbaarheid

 • Privacy van zorgverleners en klanten wordt gewaarborgd. Plaats of publiceer nooit foto’s (online) zonder toestemming van de betroken personen op de foto’s.
 • Je gaat vertrouwelijk om met de gegevens en gedeelde informatie van de klant, zorgverleners, e.d.Deze ethische code is opgesteld door de internationale vereniging voor geboortefotografen: de International Association of Professional Birth Photographers (IAPBP) en is met hun medewerking vertaald naar het Nederlands.


Veel van deze voorwaarden lijken open deuren, maar desondanks is het goed om hier bij stil te staan. Je zult ook merken dat als je je aan bovenstaande code houdt, je klanten en collega-geboortefotografen dit kunnen waarderen.


DEGEBOORTEFOTOGRAAF.NL

ONDERDEEL VAN:

RENATE VAN LITH FOTOGRAFIE

Geboortefotograaf geboortefotografie bevalling geboorte fotograaf fotografie fotograferen tips uitleg advies cursus workshop opleiding worden hoe wordt welke lens instellingen camera bevallingsfotograaf bevallingsfotografie opstarten bedrijf bedrijfje beginnen beginnende startende startend newbornfotograaf newbornfotografie doula geboortefoto geboortefoto's bevallingsfoto bevallingsfoto's back-up objectief keizersnede operatiekamer OK school scholing Nederland België beroepsvereniging academy childbirth photoacademy foto fotoshoot childbirthphotoacademy jody deijnen instelling lenzen licht omgaan spreker sprekers evenementen congres event congressen vrouwelijke vrouw fotografe starten renate van lith word ik foto's bewerken lightroom adobe individueel individuele

© Copyright. All Rights Reserved.

SOCIAL MEDIA

Via De Geboortefotograaf wordt het mooiste werk van Nederlandse en Belgische geboortefotografen gedeeld.

We zouden het heel leuk vinden als je De Geboortefotograaf volgt via Facebook en/ of Instagram

Zien we je daar?