Fotowedstrijd

THE BIRTH & BEYOND PHOTOGRAPHY AWARDS


Ken jij de Birth & Beyond Photography Contest al? Het betreft een internationale fotowedstrijd, die zich specifiek richt op fotografen die zich bezig houden met zwangerschapsfotografie, geboortefotografie (!), newbornfotografie, kinderfotografie en familiefotografie.


Dus ben je een geboortefotograaf, of een zwangerschaps-, newborn-, kinder- of familiefotograaf?

Check dan zéker even de site van The Birth & Beyond Photography Awards op www.bb-awards.com.

Of kijk op de De Facebookpagina of de Instagrampagina van de BB-Awards.


Bij deze wedstrijd wordt er EINDELIJK een onderscheid gemaakt tussen gestylde en ongeposeerde newbornfotografie én de categorie 'geboorte' is ongecensureerd (yes!)!

Ook zit er een geweldig internationaal geselecteerd team van experts in de jury, die allemaal hun credits hebben verdiend in deze tak(ken) van fotografie, waardoor deze wedstrijd goed aansluit bij je activiteiten als je werkzaam bent als geboorte- of newbornfotograaf.


Twijfel je wel eens of je mee moet doen met een fotowedstrijd? Laat je dan in ieder geval niet tegen houden door gedachten als: "Is mijn foto wel mooi genoeg?" of "er zijn vast veel betere fotografen dan ik". Want aan het mee doen van fotowedstrijden zitten zó veel meer voordelen dan alleen maar de kans om te winnen. En als je het handig aanpakt, kun je er altijd je voordeel mee doen. Lees dus snel verder... (en like hier gelijk de facebookpagina alvast ;) )

Ik geef je 8 goede redenen om mee te doen met fotowedstrijden:

Boost up your skills and business!


1) Het helpt om je eigen stijl te vinden.

Er zijn soms van die momenten dat je je als fotograaf een beetje verloren voelt. Bijvoorbeeld doordat je even wat minder fotografeert of omdat, als je fotografeert, er te weinig samenhang te vinden is in je foto's. Maar zelfs fotografen die wél weten welke ideeën ze allemaal uit willen voeren, profiteren er van als ze weten welke kant ze er daarna mee op willen gaan. Een fotowedstrijd is een goede manier om daar achter te komen. Want veel, niet alle, fotowedstrijden hebben thema's en/ of categoriën waar je je op kunt concentreren als je een geweldige foto wilt gaan maken.


2) Het helpt je uit je comfortzone te stappen.

Op dezelfde wijze dat een thema jou kan helpen een richting te bepalen, kan het je ook helpen om uit je comfortzone te stappen. Natuurlijk, als een thema veel te ver van je afstaat, kun je er om vele redenen van af zien. Maar, met genoeg tijd voordat een wedstrijd zal gaan sluiten, is het een geweldige gelegenheid om je vaardigheden in te zetten of uit te proberen in een andere tak van fotografie. Ben je bijvoorbeeld vooral een zwangerschapsfotograaf of een newbornfotograaf? Dan zou je je bijvoorbeeld ook prima eens kunnen richten op familiefotografie. Want een nieuw thema biedt je een goede kans om nieuwe fotografische technieken te leren, terwijl je aansluit bij wat je al weet en hebt geleerd over (in dit geval) het fotograferen van mensen.


3) Het laat je focussen op perfectie.

Fotografeer jij altijd met de juiste diafragma-opening? Stond je ISO nog te hoog, vanwege die vorige keer toen je binnen had gefotografeerd?

Dat soort foutjes zul je niet maken met je camera-instellingen, wanneer je aan het fotograferen bent voor een ​​wedstrijd. De kleinste voordelen die je kunt behalen door je techniek te perfectioneren, kun je allemaal opstapelen en je hebt alle voordelen nodig om een ​​wedstrijd te winnen. Je leert altijd iets bij door mee te doen aan fotowedstrijden.


4) Het is een gewéldige manier om gezien te worden!

Er zijn verschillende manieren om via een fotowedstrijd bekendheid te krijgen. Er is echter geen twijfel over dat je foto moet opvallen, omdat de meeste wedstrijden duizenden inzendingen ontvangen. Het is echter in het belang van een wedstrijd om het publiek erbij te betrekken, dus wat kan dat voor jou betekenen? Die wedstrijd heeft misschien wel een wekelijkse top tien of eervolle vermeldingen. Die foto's winnen misschien niet de prijs, maar veel mensen zullen die foto's zien. 


Zelf heb ik ooit eens mee gedaan met een fotowedstrijd, waarbij ik geen enkele prijs had gewonnen en ook geen eervolle vermelding had gekregen. Maar de (internationale) pers pikte mijn inzending er desondanks tussen uit, waardoor mijn foto uiteindelijk de hele wereld over is gegaan. Van Kazachstan tot Italië, Australië en zelfs het nieuws in Nederland. En overal werd mijn naam (met link) bij vermeld, wat natuurlijk ontzettend goed was voor mijn zichtbaarheid (én je SEO).


5) Het kan zorgen voor meer interactie met je volgers op social media.

Het is ontzettend leuk om je volgers te betrekken bij je deelname aan een fotowedstrijd. Zo heb ik bijvoorbeeld wel eens een post gemaakt met een aantal foto's en mijn volgers gevraagd welke foto('s) ik volgens hen het beste in kon zenden. Dat leverde ontzéttend veel (leuke) reacties, meningen en betrokkenheid op. Natuurlijk laat je vervolgens ook weten welke foto('s) het uiteindelijk zijn geworden en je hebt ingestuurd naar de fotowedstrijd. Ook de afloop kun je naar hen communiceren. Interactie gegarandeerd! En als je social media leeft, leef je ook op het internet. Ook dát is goed voor je zichtbaarheid en je vindbaarheid.


6) Er is een mogelijkheid om een ​​geweldige prijs te winnen!

Het is natuurlijk ongelooflijk moeilijk om de hoofdprijs van een wedstrijd te winnen, en dat is zeker het geval bij fotografie. Maar wanneer je wint, kan dit ongetwijfeld deuren voor je openen en nieuwe kansen bieden. Zéker wanneer het een grote wedstrijd betreft of een wedstrijd die aansluit bij jouw activiteiten of bedrijf. Want als jij als geboortefotograaf bijvoorbeeld een Birth & Beyond Photography Award wint, is het voor (toekomstige) klanten door de titel van deze award direct duidelijk dat jij uitblinkt binnen jouw vakgebied. Betere reclame kun je niet hebben! En je kunt je er mee onderscheiden van je eventuele concurrentie.


7) Bekijk inzendingen van andere mensen en laat je inspireren.

Er zijn veel plaatsen waar je andere fotografen aan het werk kunt zien. In meer of mindere mate maakt elke vorm van sociale media dit mogelijk. Fotowedstrijden zijn de plek waar mensen hun best doen. Zien hoe andere mensen een wedstrijdthema hebben geïnterpreteerd, kan leiden tot inspiratie in je eigen werk. Plagiaat is natuurlijk geen goed idee, maar kijken naar stijl, techniek en uitvoering kan leiden tot een aanpassing van de manier waarop je zelf foto's maakt. Het aanpassen van ideeën van anderen en deze in jouw eigen werk opnemen is een geweldige manier om jezelf te verbeteren.


8) Het kan onzettend waardevol zijn voor je bedrijf.

Al die bekendheid en een potentiële prijs is niet het enige voordeel dat je kunt krijgen van een fotowedstrijd. Als je een winnende (of eervolle) inzending hebt, levert dit je heel erg veel waardering op. Er gaat niets boven dit als het gaat om het laten groeien van je fotografiebedrijf. De mogelijkheid om jezelf een prijswinnende fotograaf te noemen, kan een lange tijd mee gaan. Is de grootte van de wedstrijd belangrijk? Vanuit het perspectief om jezelf een prijswinnende fotograaf te noemen, is deelname aan een kleinere wedstrijd (waar er een grotere kans is om te winnen) misschien wel de beste keuze.