Geboortefotografie - de ervaring van een vader

Achteraf had ik dit ook graag bij onze oudste gedaan...


“Toen mijn vrouw met het idee kwam om een fotograaf bij de bevalling te vragen, was mijn eerste gedachte “nee”. Er waren al meerdere mensen aanwezig (verloskundige en achterwacht) en ik vind een bevalling een intieme en persoonlijke gebeurtenis die je samen meemaakt en doorstaat, met alle emoties die erbij komen.


Mijn vrouw zei: “Je zal er niks van merken, ze zal ons niet storen of in de weg zitten.” Ik ken mijzelf en weet dat ik dat toch ga merken en niet los kan laten en bovendien wil ik toch een goede gastheer voor zo iemand zijn waardoor ik mij minder bij de bevalling betrokken zou voelen.


Al dit soort gedachten schoten door mijn hoofd nadat mijn vrouw het vroeg. Maar ik besefte mij, ze vraagt het met een reden. Zij moet het zwaarste werk doen tijdens deze bevalling en zij heeft allerlei pijnen en moeilijkheden te doorstaan en al gehad in de afgelopen periode. Wie ben ik dan om haar deze wens te ontnemen als zij daar blij en gelukkig van wordt. Dus ik stemde in met haar wens om de bevalling te fotograferen. En tot op de dag van vandaag heb ik hier geen spijt van.


Vera, van Sprankelend Fotografie, was gelijk betrokken bij de situatie, nadat de weeën waren begonnen en ik haar hiervan op de hoogte had gesteld. Ze stemde met mij af wanneer het beste moment was om te komen, zonder opdringerig te zijn, zodat we konden voorkomen dat ze momenten zou missen. Toen ze er eenmaal was kreeg mijn vrouw gelijk, ze zat absoluut niet in de weg. Vera deed haar eigen ding en deed dit zo goed dat ik mij er soms van bewust moest maken dat ze er was. Van veel foto’s die ik later terug zag, had ik zelf niet eens door dat ze gemaakt werden.


De bevalling is uiteindelijk niet uitgepakt zoals we hadden gehoopt. Na 18 uur weeën (na het breken van de vliezen) zijn we alsnog naar het ziekenhuis gegaan, waar vervolgens na een nieuwe poging uiteindelijk toch is over gegaan tot een spoedkeizersnede. Dankzij Vera hebben we deze gebeurtenis als compleet verhaal op beeld. Ondanks dat ze niet mee mocht naar het ziekenhuis (Corona maatregelen) heeft ze met de foto’s die wij zelf nog in het ziekenhuis hadden gemaakt, een schitterende foto reportage en film gemaakt.


De eerste keer dat ik de film zag, kwam ik weer helemaal terug in het moment. Ik zag ook wat ik toen niet kon zien en zonder foto’s ook niet beseft zou hebben. Dat de bevalling ook ondanks alles heel mooi was en er mooie momenten tussen mijn vrouw en mij waren. Dat er duidelijk een bepaalde sfeer aanwezig was en we samen in een staat van doen waren, waar ik ons beide nog nooit eerder in had gezien.


Zelfs onze eigen ziekenhuisfoto’s heeft zij zo kunnen gebruiken en bewerken dat ze mooi pasten in het geheel. Het resultaat: een prachtige reportage over het ter wereld brengen van onze prachtige dochter. Een verhaal dat schitterend in beeld is vastgelegd en zeker helpt om alle gebeurtenissen een plaats te geven.


En ondanks de onzekere (Corona) omstandigheden, kon Vera ons laten terugkijken op een indrukwekkende en bijzondere gebeurtenis die we samen hebben doorgemaakt, die anders door de tijd zou vervagen en zou wegzakken.

Achteraf had ik dit ook graag bij onze oudste gedaan, zodat ook die bevalling, welke geheel anders liep bij onze zoon dan onze dochter, ook op deze manier terug te kijken was.


Mark, papa van Nyka

DEGEBOORTEFOTOGRAAF.NL

ONDERDEEL VAN:

RENATE VAN LITH FOTOGRAFIE

Geboortefotograaf geboortefotografie bevalling geboorte fotograaf fotografie fotograferen tips uitleg advies cursus workshop opleiding worden hoe wordt welke lens instellingen camera bevallingsfotograaf bevallingsfotografie opstarten bedrijf bedrijfje beginnen beginnende startende startend newbornfotograaf newbornfotografie doula geboortefoto geboortefoto's bevallingsfoto bevallingsfoto's back-up objectief keizersnede operatiekamer OK school scholing Nederland België beroepsvereniging academy childbirth photoacademy foto fotoshoot childbirthphotoacademy jody deijnen instelling lenzen licht omgaan spreker sprekers evenementen congres event congressen vrouwelijke vrouw fotografe starten renate van lith word ik foto's bewerken lightroom adobe individueel individuele

© Copyright. All Rights Reserved.

SOCIAL MEDIA

Via De Geboortefotograaf wordt het mooiste werk van Nederlandse en Belgische geboortefotografen gedeeld.

We zouden het heel leuk vinden als je De Geboortefotograaf volgt via Facebook en/ of Instagram

Zien we je daar?