Winnaars fotowedstrijd

WINNAARS VAN

DE FOTOWEDSTRIJD GEBOORTEFOTOGRAFIE

Wekenlang hebben mensen hun stem uit kunnen brengen op de ingezonden foto’s van vele geboortefotografen uit Nederland en België. Het was ontzettend leuk om zo veel inzendingen te hebben mogen ontvangen. Het kiezen van de winnende foto’s was dan ook niet gemakkelijk. Bij het kiezen van de winnaars hebben verschillende argumenten uiteindelijk een rol gespeeld.

Winnaar eerste plaats:


Deze foto van Noa Fotografie is gekozen als winnaar om meerdere redenen: het laat zien dat een bevalling meer is dan alleen het moment waarop een baby ter wereld komt. En ook al zie je van alles slechts een beetje; je ziet een compleet verhaal, namelijk het opvangen van de weeën, het zoeken van de ontspannende werking van de douche hierbij, de ondersteuning en de zorg(en) van de partner op dat moment. Daarbij is het mooi dat het vallen van de druppels goed, duidelijk en scherp is vastgelegd. Bij de bewerking lijkt er bovendien goed te zijn nagedacht over wat er zichtbaar is gemaakt en wat niet, zodat de focus op de plaats(en) komt te liggen die nodig zijn om het verhaal te vertellen. De sfeer van het moment komt goed over.

Winnaar tweede plaats:


Lifa Fotografie heeft met deze foto een tweede plaats weten te bemachtigen. Ook hier is goed duidelijk waar het op de foto om gaat doordat de bewerking daar bij aansluit. Alles wat af kan leiden van het onderwerp is buiten beeld gelaten, waardoor de focus ligt op het hoofdje van de baby. Ondanks de felle (spot?)verlichting van het moment, is alles haarscherp in beeld gebracht zonder dat er sprake is van overbelichte delen. Wanneer je inzoomt zijn alle details van het gezichtje goed waarneembaar, tot de wenkbrauwhaartjes aan toe. Het standpunt van de fotograaf was dan ook een goed gekozen positie.

Winnaar derde plaats:


De derde plaats is voor de foto van Ilse Nelisse Fotografie. In tegenstelling tot de eerdere foto’s is het hier juist goed dat niet alles om het onderwerp heen is weg gelaten. Het is daardoor goed duidelijk dat het om een keizersnede gaat. En wat zo mooi is, is dat alles ook zo duidelijk te zien is. De insicie zelf, de buik van de moeder, maar ook de uitdrukking op het gezichtje van de baby. En het scherptepunt ligt waar het moet zijn: op het gezichtje en het hoofdje van het kindje.

De publiekswinnaar:


De foto van Liefdevolle start heeft de meeste stemmen gekregen en is daardoor de winnaar van de publieksprijs. Iedereen ontzettend bedankt voor het stemmen!