Beste geboortefoto's uit Nederland en België

De beste geboortefoto's ter wereld...

...komen voor een groot deel uit Nederland en België!

De jaarlijkse fotowedstrijd van de International Association of professional Birth Photographers (IAPBP) viert de schoonheid van geboorte en de vaardigheden van geboortefotografen over de hele wereld in vier hoofdcategorieën: ‘birthdetails, labor, delivery, and postpartum’. Nieuw dit jaar zijn vier subcategorieën: black & white, documentary, fine art en 'hardship & loss'.


De nummer één vereniging voor geboortefotografie wereldwijd, omvat meer dan 1.100 leden in 52 landen. "We zijn ongelooflijk trots op de deelnemers aan de wedstrijd van dit jaar, want ondanks alles wat geboortefotografen de afgelopen jaren vanwege de coronapandemie hebben doorstaan, vertegenwoordigt deze wedstrijd de kans dat geboortefotografen onvoorziene uitdagingen moeten overwinnen. We zijn ook verheugd om een ​​nieuwe, impactvolle en krachtige subcategorie te introduceren met de titel 'hardship and loss'. We willen de 1 op de 4 geboorten die eindigen in een miskraam en/of verlies hiermee eren. Het uitnodigen van afbeeldingen van deze gebeurtenissen in onze viering van geboortefotografie is een manier waarop we dit kunnen doen. We zijn trots om een adembenemend oeuvre te presenteren dat de krachtigste momenten van het leven vanaf 2021 deelt.'


Geboortefotografie is een zeer gespecialiseerd vakgebied en de keuze om de ervaring te laten documenteren is een zeer persoonlijke beslissing. Het gaat om het geboorteproces, de omgeving, de ouders en de aanwezigen. Geboortefotografie omvat de tranen van vreugde, het wonder van het brengen van een nieuw leven in de wereld en viert het familieleven. De fotografen die gespecialiseerd zijn in geboortefotografie gebruiken hun kunst om het geboorteverhaal te vertellen. 


De wedstrijd ontving 895 foto's van 266 fotografen uit 24 landen.

Van de 18 winnende foto's kwamen er maar liefst 7 uit Nederland, waarvan er 6 te vinden zijn via de overzichtskaart van De Geboortefotograaf. En in de Facebookgroep van De Geboortefotograaf (een Facebookgroep voor Nederlandstalige geboortefotografen) bleek nóg meer talent aanwezig te zijn; meerdere fotografen behaalden resultaten waarmee ze maar liefst tot de top 20% van de inzendingen behoorden. Een geweldige prestatie!


Bekijk hieronder de beloonde foto's. Nederland en België mogen trots zijn dat het zo veel goede geboortefotografen heeft!

Ben je trouwens benieuwd naar alle andere internationale winnaars en ingezonden foto's?

Je kunt ze allemaal bekijken op de website van de IAPBP.