Meer dan alleen een geboorte fotograferen.

FOTOGRAFIE BIJ DE GEBOORTE:

MEER DAN FOTOGRAFEREN ALLEEN.

Geboortefotografie. De afgelopen jaren is het binnen korte tijd heel wat populairder en bekender geworden. Onder ouders, maar ook steeds meer fotografen raken geïnteresseerd in het prachtige vak van geboortefotografie. Het vastleggen van intieme familiemomenten en gelegenheden, mooie details, en veel emotie.
Het klinkt prachtig, en geloof me, dat is het ook. Maar er komt zoveel meer bij kijken dan alleen fotograferen.

Laten we voorop stellen: geboortefotografie is prachtig. Daar zijn we het allemaal over eens. En wat mij betreft is dit het mooiste vak ter wereld. En ik zou niets anders liever willen doen. Maar daar wil ik het niet over hebben in deze blog. Graag zou ik het met je hebben over de realistische kant van geboortefotografie.

De allereerste bevalling die ik vast mocht leggen is bijna 2 jaar geleden. 2 jaar geleden was geboortefotografie helemaal nog niet zo bekend in Nederland als dat het nu is. Er was nog weinig informatie over te vinden, en bijna geen workshops.
Ik ben begonnen met het doen van onderzoek op internet. Wat is geboortefotografie, en wat komt er allemaal bij kijken. Achteraf gezien had ik nog lang niet genoeg kennis, en zou ik een ieder adviseren om echt een workshop te volgen.


Na veel research was een oproepje op mijn zakelijke Facebookpagina snel gemaakt. En ik had een dame gevonden die hoogzwanger was, en die het wel aan zou durven om mij erbij te hebben. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de wederzijdse verwachtingen, en 2 weken later stond ik vol zenuwen om 11 uur 's avonds bij de noodingang van het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam. De kleine man was onderweg…

Terug naar nu, 2019, 2 jaar later. Geboortefotografie is niet meer weg te denken binnen de wereld van baby’s en bevallingen, en binnen de wereld van fotografie. En bijna dagelijks kom ik vragen tegen in Facebookgroepen als: “Ik mag binnenkort mijn eerste bevalling fotograferen, de baby kan ieder moment geboren worden. Ik heb alleen een consumenten instapcamera en een kitlens. Kan dit hiermee?”
Ja, ik snap heel goed dat je bevallingen wilt fotograferen. De magie heeft mij ook te pakken. Maar alsjeblieft lieve fotografen. Doe je research VOOR je begint aan geboortefotografie. Niet wanneer het al zo ver is.

Geboortefotografie is de mooiste, maar ook de moeilijkste “tak van sport”. Je hebt te maken met veel omstandigheden waar je geen invloed op hebt, en soms heftige emoties, want niet iedere bevalling verloopt vlekkeloos.
Er zijn zoveel dingen die ik graag van te voren had willen weten. Zoals het feit dat geboortefotografie je hele leven op zijn kop zet. Als je deze baan wilt ‘doen’, zal iedereen in je gezin hierbij aan boord moeten zijn. Er zijn momenten waarop je alles uit je handen moet laten vallen om weg te gaan, en ja, dat kan ook zijn op bijvoorbeeld de verjaardag van je eigen kindje, of wanneer je net aanschuift aan het kerstdiner. Alles moet dan klaar zijn voor je vertrek, en je hele gezin moet hier ook akkoord mee zijn.
Is de auto volgetankt? Staan al je camera spullen klaar om te gaan? Is er ten allen tijde oppas voor je eigen kinderen als je die hebt? Maar vooral ook, hoe functioneer jij zelf, wanneer je bijvoorbeeld om 1 uur s nachts uit bed wordt gebeld, en vervolgens 30 uur lang bij een bevalling bent?

Het voordeel wat ik zelf had voor ik begon met het fotograferen van geboortes, was dat de basis van mijn fotografiekennis er al was. En dat ik al in het bezit was van goede apparatuur, die bestand is tegen de moeilijke lichtomstandigheden van verloskamers, en nachtelijke geboortes. Op dat moment fotografeerde ik al een jaar lang voor Stichting Earlybirds, waar ik al kennis had gemaakt met deze lastige lichtomstandigheden, heftige, emotionele verhalen, en niet te regisseren fotoreportages.
Zorg ervoor dat je er klaar voor bent. Zowel jij mentaal, als je apparatuur. Zorg ervoor dat je ten allen tijde een geschikte backup-camera bij je hebt. En heb bij voorkeur een fullframe-camera als 1e camera. En ten minste 2 a 3 lichtsterke lenzen. Het is belangrijk dat je weet hoe je deze apparatuur goed moet gebruiken, en het beste kunt inzetten, voor het beste resultaat in veranderende lichtsituaties.

Realiseer jezelf welke verantwoordelijkheid je draagt. Naar jezelf en je eigen bedrijf natuurlijk. Maar nog veel belangrijker, naar je klant, medisch personeel, en het prachtige vak van geboortefotografie.
Je klant nodigt jou uit tijdens het meest intieme moment in hun leven. Zorg ervoor dat jij daaraan bijdraagt met je mooie foto’s, en je kennis. En wees bewust van hoe groot de eer is, dat je daar mag zijn. Zodat je klant zich nergens zorgen over hoeft te maken.
Heb respect voor de geboorte-omgeving en het medisch personeel. En respecteer ten allen tijde de wensen van mama, en de regels en de privacy van de dokter. Want als jij je ergens misdraagt, is de volgende geboortefotograaf er niet meer welkom.

Weet jij welke fases van de geboorte er zijn? En weet jij bijvoorbeeld wat “meconium in het vruchtwater” is, en wat dit betekent voor de geboorte van een kindje? En dus voor hoe jij jouw werk kan doen? Wanneer ga je naar de bevalling? En weet jij ook dat dit niet alleen afhangt van het aantal cm ontsluiting?
Wanneer je denkt dat je alle kennis op een rijtje hebt met al je apparatuur, dan ben je er namelijk nog niet. Uiteraard komt dit wel vanzelf met het aantal bevallingen dat je doet, maar het is belangrijk om een beetje medische kennis te hebben. Dit is belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren. Van wanneer je naar de bevalling toe gaat, tot het verloop van de bevalling, en wat hiervan de effecten zijn op jouw werk. Wanneer je namelijk absoluut geen idee hebt wat er gaat gebeuren, of op dat moment aan de hand is, kun je jezelf mentaal en ‘fotografie-technisch’ niet goed voorbereiden op wat er komen gaat.  
Het is belangrijk om net even een stapje verder vooruit te kunnen denken en kijken, en dat gaat zoveel makkelijker wanneer je dat stukje medische kennis op orde hebt.

Er komt nog zoveel meer kijken bij geboortefotografie dan dit alles. Van backup-fotografen, en het vragen van een eerlijke prijs. Zorg ervoor dat je perfect voorbereid bent, maar doe het vooral met veel passie en interesse. Het is het mooiste vak wat er bestaat!

Angela Slingerland
www.aslingerlandfotografie.nl