Postpartum-body

Hoe ziet je lichaam er na een bevalling uit?

Bekijk hier eerlijke foto's...!

In het AD viel te lezen dat er uit onderzoek is gebleken dat je op social media, en met name op instagram, geen postpartumlijven ziet met de slappe buiken, striae en littekens die daarbij heel gewoon zijn. De écht realistische foto’s van het lichaam na een bevalling vind je (helaas) niet veel op het socialmediaplatform. Dat kan vrouwen onzeker maken, want wat er wél te zien is zijn meestal jonge slanke vrouwen met gewichtjes in hun hand die direct na hun bevalling weer slank en strak in hun vel lijken te zitten. Dat is natuurlijk verre van de realiteit.


Daarom laten we jullie eens échte foto's, van échte vrouwen mét een postpartumlijf, zien. Gewoon omdat dat normaal is. En omdat het belangrijk is dat ook dat gezien wordt. De foto's die je hier ziet zijn allemaal genomen direct, of niet lang, na een bevalling. Het is niet gek dat de buik dan nog wat dikker of losser is. En er is geen middel waarmee de huid weer snel kan worden strak getrokken. Ook door vet te verliezen of buikspieroefeningen wordt de huid (helaas) niet strakker. Wel is de kans groot dat de buikhuid zich echter weer langzaam herstelt in de maanden na een bevalling. Dit kost tijd. Een baarmoeder krimpt langzaam terug tot haar oude grootte. En ook buikspieren hebben tijd nodig om op hun oude plek terug te keren. Probeer dus geduld te hebben en geef je buik de tijd.


En tot die tijd: wees trots op je lijf! Het lichaam, en een geboorte, is een wonderbaarlijk iets. Of je nu een kindje hebt gekregen via de natuurlijke weg, of via een keizersnede; je lichaam heeft een top-prestatie geleverd! 


Met dank aan de geboortefotografen en moeders die deze fotocollectie mogelijk hebben gemaakt.