Waarom zou je kiezen voor een geboortefotograaf?

Waarom zou je kiezen voor een geboortefotograaf?

De voordelen en meerwaarde van geboortefotografie.

De waarde van geboortefotografie is eigenlijk niet goed in geld uit te drukken. Het is namelijk een onbetaalbare herinnering die een geboortefotograaf voor je vast kan leggen. Toch twijfelen ouders nog wel eens of ze een geboortefotograaf zullen inschakelen. En dat is zonde, want geboortefotografie kan zo veel meerwaarde hebben. In dit artikel gaan we daarom graag in op de voordelen van geboortefotografie.


(Emotionele) Waarde


Laten we beginnen met de emotionele waarde die geboortefoto’s met zich mee brengen. De geboorte van je kindje is één van de meest ingrijpende, liefdevolle momenten uit je leven. Van zowel jou zelf, als die van je (eventuele) partner. Bij een geboortereportage maken beide ouders deel uit van het vastgelegde verhaal, dit maakt het daardoor meer compleet dan wanneer 1 ouder de foto’s moet maken. Beide ouders komen op de foto te staan. Bedenk eens hoe waardevol dat later kan zijn, wanneer je baby de beelden terug ziet als het groter is? De reactie(s) op zijn/haar geboorte die laten zien hoe gewenst hij/zij is geweest…dat is van onschatbare waarde. De foto’s gaan generaties lang mee (in tegenstelling tot een dure kinderwagenbak waar de baby na 3 maanden al is uitgegroeid 😉 ). Het is dus niet alleen een tastbare herinnering voor jullie zelf, maar óók een waardevolle reportage voor jullie kindje. Alleen hierom kennen wij dan ook geen ouders met spijt van de keuze voor geboortefotografie!Kwaliteit


Natuurlijk kun je zelf proberen foto’s te maken van de bevalling, of je kunt vragen of een geboortezorgverlener misschien wat foto’s zou willen maken. Maar je zult de eerste niet zijn, waarbij dat (helaas) niet helemaal goed is gegaan. Want tijdens de uitdrijving heeft niet iedereen tijd om foto’s te gaan staan maken. En met het inschakelen van een geboortefotograaf kun je er van uit gaan dat je foto’s van goede kwaliteit zullen zijn. Dat betekent: achteraf geen bewogen of onder-/overbelichte foto's. Maar mooie bewerkte foto's, die niet vanuit een on-charmante hoek worden gemaakt.


Je ontvangt een compleet verhaal. Niet alleen van die paar momenten, maar ook van de hilarische en de minder leuke momenten. En van de momenten die zich in de uren vóór, en in de uren ná, de geboorte hebben plaats gevonden; een totaalverhaal dus.


En juist door de blik op de situatie van iemand die niet emotioneel betrokken is, ligt de focus van een geboortefotograaf soms op details die je zelf over het hoofd ziet. Geboortefotografen zijn voorbereid op de meeste situaties, waardoor ze goed kunnen inspelen op verschillende situaties.


En het leuke van een geboortefotograaf is dat je meestal binnen 24-48 uur al enkele mooie beelden ontvangt die je aan anderen kunt laten zien. Zelf kom je daar vaak niet zo snel aan toe.


Professionaliteit


Een geboortefotograaf is aan het werk, zoals als alle andere vakmensen die tijdens je bevalling aanwezig zullen zijn. Net als een verloskundige zal een geboortefotograaf daarom niet opkijken van wat bloot. Ze zijn het gewend en je hoeft je dan ook zeker niet te generen. Zij focussen zich niet op jouw intieme delen, maar zijn juist met name bezig om alles zo mooi en integer mogelijk in beeld te brengen. Geboortefotografen proberen, bij het maken van de foto’s, zo veel mogelijk rekening te houden met wat je wel en niet op een foto terug wilt zien. En als er bijvoorbeeld foto’s worden gemaakt tijdens de uitdrijving, zijn die zelden toonbaar voor anderen, maar met een professionele fotograaf wel.


Het voordeel van een goede en professionele geboortefotograaf is dat zij zijn opgeleid, verzekerd zijn en met de juiste apparatuur werken bij het nemen van de foto’s. Mede door hun professionaliteit zul je zelf niet opschrikken of gestoord worden tijdens de bevalling, en geen last hebben van hinderlijk gedrag, want een geboortefotograaf weet zich gepast op te stellen (ook naar geboortezorgverleners toe!) en flitst niet.

Verwerking


De meest dankbare ouders zijn de klanten waarbij een bevalling onvoorzien anders liep dan gehoopt of gewenst. Want dat kan natuurlijk voorkomen. Een bevalling is iets onvoorspelbaars. Door het terug zien van de foto’s, en het herbeleven, krijgt de bevalling een plekje bij de verwerking er van. Zelfs als de geboorte zonder problemen is verlopen! Want veel mama’s krijgen veel momenten tijdens de bevalling niet mee, doordat zij zich terugtrekken in hun ‘bubbel’ en concentreren op het opvangen van de weeën. Daardoor gaat er veel langs hen heen en het kan prettig zijn om dat naderhand toch terug te kunnen kijken.


Maar ook wanneer je bijvoorbeeld ongepland naar de OK zou moeten, heb je toch achteraf de beelden van wat er toen met je kindje en je partner gebeurde. Met geboortefoto’s worden de gaten in het geheugen opgevuld en de puzzelstukjes vallen op hun plaats, zodat je niets hoeft te missen. Soms komt dat ook doordat de foto’s van een geboortereportage je eigen bevalling vanuit een ander perspectief laat zien.


Overige (praktische) voordelen


  • Wanneer je baby wordt geboren, zul je de eerste periode daarna je handen vol hebben. Hierdoor zul je weinig tijd over houden voor andere praktische zaken, zoals het creëren van een fotoalbum. Een geboortefotograaf levert in de meeste gevallen een geboortealbum bij de reportage aan. Handig, want daardoor blijven de foto’s niet jarenlang op je PC of telefoon staan en het scheelt je nog eens tijd
  • Door je niet bezig te hoeven houden met het maken van foto’s kun je zelf (en samen!) alles rondom de geboorte beter beleven en ervaren. Je hebt je partner/moeder aan je zijde.
  • Wat veel mensen op voorhand niet verwachten, is dat een geboortefotograaf een vast persoon is die ook rust kan brengen. Zeker bij ziekenhuisbevallingen, waarbij je vaak te maken hebt met dienstwisselingen van personeel, is een vast gezicht erg prettig. En wanneer je partner niet zo goed tegen bloed kan, is er toch iemand die je het volledige verhaal (a.d.h.v. foto’s) kan navertellen.
  • Soms is er amper tijd voor het maken van foto’s. Helemaal bij een 2e, 3e of een volgend kindje. Dan is het achteraf toch fijn als er foto’s zijn gemaakt door de fotograaf.
  • Het terugkijken van de bevalling d.m.v. geboortefoto’s kan voor de moeder een boost van zelfvertrouwen zijn!
  • De geboorte van je kind is een mijlpaal in je leven, net zoals een bruiloft die we ook vastleggen. De geboorte van je kind(eren) is echter misschien nog wel belangrijker, terwijl je dat niet over kunt doen. Bij twijfel raden we daarom aan: doen!