Foetushouding

De foetushouding

Oftewel: ‘The Womb position’, zoals geboortefotografen deze houding vaak noemen. Dit is een ronde, gebogen houding die je baby in de baarmoeder aanneemt; de beentjes opgetrokken, met de knieën naar de borst toe. Ook de armpjes zijn vaak opgetrokken en de rug is bol. Vanaf week 30 (ongeveer) zit de baby in deze ‘opgevouwen’ houding in de buik.


Vóór die periode heeft een baby meer ruimte om te bewegen in de buik. Armen en benen kunnen nog alle kanten op. Maar hoe groter de baby groeit, hoe krapper het uiteraard in de baarmoeder wordt. Aan het einde van de zwangerschap is er nog maar weinig ruimte over, waardoor de baby de laatste weken in de opgerolde foetushouding doorbrengt.


Direct na de geboorte, en de eerste weken na de bevalling, ligt de baby vaak nog steeds het liefst opgerold als een foetus. De houding voelt vertrouwd aan en geeft een veilig gevoel aan een baby. Het doet denken aan de tijd in de baarmoeder.

Geboortefotografen maken vaak (en graag) foto’s van pasgeboren baby’s in deze foetushouding, zo vlak na de bevalling. Deze foto’s geven nieuwe ouders een idee van hoe hun baby de afgelopen negen maanden in de buik van de moeder heeft gezeten.

Ouders vinden deze foto’s vaak erg ontroerend of vertederend. Je kunt immers nog goed zien hoe klein de baby was toen het werd geboren. Het is daarbij moeilijk voor te stellen hoe de baby echt in die buik paste. Naast dat het wonderlijk is om te zien, leveren deze foto’s natuurlijk ook heel mooie beelden op. Bij veel ouders hebben deze foto’s dan ook een ereplekje in hun huis gekregen.


Deze foto’s worden in de meeste gevallen gemaakt wanneer de verloskundige, verpleegster of kraamverzorgster, aan de ouders laat zien hoe de baby in de baarmoeder heeft gezeten. Niet iedere verloskundige of verpleegster doet dit standaard, maar velen wel. En zéker wanneer je het als ouder even aan ze vraagt of ze dit willen laten zien, werken ze hier meestal graag aan mee. Soms leggen ze aan de vader uit hoe hij zelf zijn baby vast kan houden in deze houding.


Sommige ouders willen zó graag een foto van deze houding, dat ze dit opnemen in hun geboorteplan. Wanneer de situatie daar naar is, kan er dan vaak wel even een klein momentje voor worden gezocht of gevonden. Een aanwezige fotograaf maakt er dan snel een mooie foto van.


Je baby in de foetushouding plaatsen is echter niet iets dat je als ouder zomaar zelf moet gaan doen, want in de baarmoeder hoeft een baby niet zelf te ademen. Daarbuiten wel en als het in een foetushouding wordt gebracht, kan de ademhaling belemmerd worden. Ook moet je nooit het nekje of de rug van een baby buigen. En dus kun je een baby niet zomaar gaan ‘dubbel vouwen’. Het is een houding die je slechts heel kort na de geboorte kunt zien en nooit moet forceren. De zorgprofessionals weten wat ze doen.