Juryleden en criteria

Fotowedstrijd geboortefotografie

JURYLEDEN EN CRITERIA

Juryleden beoordelen de foto's en kiezen de top 5 afbeeldingen in elke categorie op basis van de enkele criteria. Zij erkennen nederig dat de kunst van fotografie subjectief is en begrijpen dat er geen manier is om dit proces puur objectief te maken. De volgende criteria zullen echter grondig worden gebruikt bij het kiezen van de topafbeeldingen.

Eigenaar De Geboortefotograaf - Geboortefotograaf - Voorzitster Stichting Keurmerk Geboortefotografie

RENATE VAN LITH


Renate is voorzitster bij Stichting Keurmerk Geboortefotografie. Deze stichting bevordert de professionalisering van geboortefotografie binnen de geboortezorg. Renate van Lith is tevens geboortefotograaf en ontving in 2020 de titel International Birth Photographer of the Year. Als eigenaar van platform De Geboortefotograaf geeft ze graag ook andere geboortefotografen de kans om te groeien en mee te doen aan fotowedstrijden. Om deze reden organiseert zij nu deze grootse fotowedstrijd voor geboortefotografie in Nederland en Vlaams België via het grootste Nederlandstalige platform voor geboortefotografen! Ook heeft Renate al meer dan 150 geboortefotografen opgeleid via de workshops en cursussen van De Geboortefotograaf.

Fotograaf - Blogster

Marry fermont

Hoewel er bij bevallingen al langer foto’s worden gemaakt, stond Marry als eerste professionele geboortefotograaf in 2011 aan de wieg van de geboortefotografie in Nederland en België. Nadat ze meer dan 200 geboortes fotografeerde en 30 geboortefotografen heeft opgeleid, zette zij zich in voor het professionaliseren van het vak. Na de geboorte van haar dochter is zij het rustiger aan gaan doen. En hoewel zij na een wereldreis in 2018-2019 besloot om geheel te stoppen, wordt haar hart nog altijd warm van geboortefotografie! 

Verloskundige - ervaringsdeskundige

IRIS DE VRIEND-VAN PEL

Iris is verloskundige en moeder van 2 jonge dochters. Bij haar beide bevallingen is een geboortefotograaf aanwezig geweest. Als verloskundige én ervaringsdeskundige met geboortefotografie maakt zij tevens deel uit van de toetsingscommissie van Stichting Keurmerk Geboortefotografie. Hierbij heeft zij meegekregen op welke diverse wijzen er naar geboortefoto's gekeken kan worden. En hoe verschillend de schoonheid van geboortefotografie kan zijn.

Vroedvrouw Margot - Vraag de vroedvrouw

Margot van Dijk


Vroedvrouw Margot is nu ruim 10 jaar vroedvrouw en zij denkt dat de geboortezorg beter en gezonder kan, voor zowel zwangeren als zorgverleners. Daarom deelt zij op haar website haar verloskundige kennis zónder te adviseren, maar mét het uitpluizen van onderzoeken. Verder is Margot kattengek, boekenwurm, maar bovenal: moeder. 

Bij haar eigen bevalling was een geboortefotograaf aanwezig.

Fotograaf: Fidela Films

Geboortefotograaf - Doula in opleiding

Naomi Vonk

Naomi is een zeer ervaren geboortefotograaf met maar liefst bijna 10.000 volgers op Instagram. Als geboren Arubaanse woont zij sinds 2012 in Nederland, samen met haar man en 4 (bijna 5) kinderen. Ook bij haar eigen bevallingen was een geboortefotograaf aanwezig, waardoor zij niet alleen als geboortefotograaf, maar ook met het oog van een moeder kijkt naar geboortefoto's. Onlangs is zij gestart met een opleiding tot doula om haar passie en fascinatie voor fotografie en zwangerschappen/bevallingen samen te doen komen.

Fotograaf


Kevin Vervoort


Kevin Vervoort is ambulanceverpleegkundige en fotograaf. Hij heeft zich gespecialiseerd in documentaire- en reportagefotografie en draagt als enige mannelijke geboortefotograaf in Nederland een keurmerk van Stichting Keurmerk Geboortefotografie. 
Door zijn werk komt hij op plekken die voor anderen gesloten blijven, waarbij hij een aantal zeer indrukwekkende reportages heeft mogen maken. Ook
is Kevin ambassadeur bij DigifotoPro en fotografeert hij vrijwillig voor stichting Earlybirds, waarbij hij tevens bestuurslid fotografie is.

House of Mothers - Bevallen als een baas

Nira van Dijk

Nira is de coach achter de razendpopulaire zwangerschapscursus Bevallen Als Een Baas. Haar missie is om vrouwen in ieder soort bevalling regie en power te laten voelen. 


In 1,5 jaar tijd is haar cursus uitgegroeid tot een fenomeen, waarbij al meer dan 1000 cursisten de weg wisten te vinden naar haar website House of Mothers voor meer zelfvertrouwen en regie tijdens een bevalling.Klinisch verloskundige in de grootste geboortekliniek van Nederland

Lisa Damman


Lisa Damman is 32 jaar en heeft ruim 10 jaar ervaring in de geboortezorg als klinisch verloskundige. Op dit moment werkt zij in Isala in Zwolle. Naast haar werk schrijft zij graag verhalen over momenten die ze meemaakt op de verloskamers. Deze verhalen deelt zij via haar Instagram en website en worden daarbij ook met regelmaat verrijkt met geboortefoto's.
Lisa: "Ik vind het een onwijze eer om deel uit te mogen maken van de jury voor de beste geboortefoto's, want de geboortezorg is práchtig. Ik kijk dan ook uit naar alle inzendingen."

WAAR DE JURY OP LET

BELICHTING EN HET GEBRUIK VAN LICHT

De belichting van de foto is in orde en door het lichtgebruik komt het onderwerp op de foto goed naar voren. Het gebruik van het licht is creatief, zinvol en interessant.

VERHAAL


De foto heeft een sterk gevoel voor het onderwerp en het is duidelijk wat de fotograaf probeert over te brengen, dankzij een doordachte compositie en aanwezige details.

COMPOSITIE

Het onderwerp is duidelijk en valt op door het gebruik van compositie. Het beeld voelt goed uitgebalanceerd aan, of juist bewust onuitgebalanceerd. Er wordt gebruik gemaakt van  verschillende onderwerpen of onderdelen in het beeld om een geheel te vormen. De opbouw van het beeld stuurt de foto en daarmee de sfeer en de kracht van de foto.

INTENTIE

De foto is met een duidelijke intentie genomen. Het is helder wat de fotograaf heeft willen vastleggen.

FOCUS

Het onderwerp is in focus, scherp en duidelijk.

BEWERKING

De foto is met vaardigheid bewerkt. De bewerking versterkt de foto, maar 'neemt deze niet over' en leidt niet af van het onderwerp. 

GEVOEL VOOR GELEGENHEID

De fotograaf nodigt met de foto de kijker uit bij een persoonlijke aangelegenheid en doet dit op een respectvolle, eerlijke en uitnodigende wijze.