Pers-media

Fotowedstrijd geboortefotografie

WEDSTRIJDGALERIJ


Op 1 december zijn de geboortefoto's van het jaar 2023 bekend gemaakt!


Tevens verscheen ook het grootste gezamenlijke oeuvre van geboortefotografen dat ooit in de Benelux is gezien! Dit is samenwerking met, en met medewerking van, maar liefst meer dan 97 geboortefotografen!


Dit evenement is mogelijk gemaakt door het grootste platform voor geboortefotografie in Nederland en België, De Geboortefotograaf, die hiervoor een unieke fotowedstrijd voor geboortefotografen heeft georganiseerd. Daarbij is een zoektocht gestart naar de mooiste geboortefoto’s die in Nederland en België zijn gemaakt in het afgelopen twee jaar.

Over het platform van De Geboortefotograaf en geboortefotografie:

Het platform van De Geboortefotograaf is in 2019 opgericht door geboortefotograaf Renate van Lith. Via het platform van De Geboortefotograaf en de bijbehorende community weten inmiddels honderden, zowel startende als ervaren, geboortefotografen elkaar te vinden om elkaar naar een hoger niveau te tillen. Ook vinden zij hier hun back-up bij ziekte (want ja: bevallingen gaan altijd door, ook als je ziek bent) en kunnen startende geboortefotografen cursussen en workshops volgen.

 

Via de overzichtskaart vinden (zoekende) aanstaande ouders én (verwijzende) geboortezorgverleners rond de 150 geboortefotografen uit Nederland én België die zich actief aanbieden voor het fotograferen van een bevalling of geboorte. Ook kunnen alle professionele geboortefotografen die een keurmerk van Stichting Keurmerk Geboortefotografie dragen gevonden worden via dit overzicht. Vele informatiekanalen voor zwangere vrouwen verwijzen inmiddels dan ook niet voor niets naar dit meest complete overzicht van geboortefotografen dat er is.

 

Hoewel geboortefotografie nog altijd een vrij onbekend begrip is voor het grote publiek, heeft dit genre onder aanstaande ouders inmiddels ruime bekendheid en terrein gewonnen. Steeds vaker schakelen aanstaande ouders dan ook een fotograaf in om de geboorte van hun kindje op integere wijze vast te laten leggen.

Aangezien geboortefotografie inmiddels een serieuze tak van sport is en er daardoor ook steeds meer geboortefotografen actief zijn, bestaat er sinds 2020 een keurmerk voor geboortefotografie. Hiermee wordt de samenwerking tussen geboortefotografen en de geboortezorg geprofessionaliseerd en kunnen ziekenhuizen ook tegemoet komen aan de wens van clienten wanneer zij de geboorte via een keizersenede vast willen laten leggen door een geboortefotograaf. Meerdere ziekenhuizen werken inmiddels samen met dit keurmerk en/of keurmerk dragende geboortefotografen.

 

De Geboortefotograaf organiseert met trots de eerste grote fotowedstrijd voor geboortefotografie 2023!

Wij laten middels deze fotowedstrijd het grootste gezamenlijke oeuvre van geboortefotografen zien dat ooit in Nederland en België is gepubliceerd! We willen laten zien dat geboortefotografie draait om de schoonheid en veelzijdigheid van een geboorte in al zijn facetten. Geboortefotografie is puur, krachtig en onvervangbaar waardevol voor de ouders die hiervoor hebben gekozen. In tegenstelling tot alle enge verhalen die je soms hoort, en hoe bevallingen in films en op tv getoond worden, hopen de deelnemende geboortefotografen te laten zien dat de meeste bevallingen gelukkig heel anders verlopen. En dat vrouwen over ongelooflijk veel kracht beschikken en trots mogen zijn op de prestaties die hun lichaam kan leveren!

 

Media:
Alle beelden zijn gedeeld met toestemming van de familie en de fotograaf. Respecteer alstublieft hun keuze en copyright. Kopieer, print of bewaar geen van de afbeeldingen. Deel een link naar deze pagina

Als u iets wilt publiceren over deze fotowedstrijd, neem dan contact op via de onderstaande gegevens voordat u foto's gebruikt of deelt. Correcte vermeldingen en hyperlinks naar de fotograaf/ eigenaar van het auteursrecht zijn vereist. De Geboortefotograaf kan u voorzien van de contactgegevens, links naar fotografen en meer informatie over geboortefotografie in zijn algemeen.

Let op: een geboorte is weliswaar mooi, maar ook écht. U kunt naaktheid of bloed verwachten als u de inzendingen bekijkt. Scroll zeker naar beneden om alle prachtige inzendingen te bekijken. Dat kan hier.

 

De beoordeling en de jury

De deelnemers aan de fotowedstrijd van De Geboortefotograaf zijn niet alleen beoordeeld op hun fotografische technische vaardigheden, maar ook op de wijze waarop zij een bevalling in beeld hebben gebracht. Het is belangrijk dat een geboortefotograaf dit op een respectvolle, eerlijke en uitnodigende wijze doet, waarbij oog is voor het onderwerp, het verhaal of de compositie.


De deelnemende foto’s van de fotografen zijn beoordeeld door een 8-koppige veelzijdige jury die hun sporen reeds verdiend hebben. Zij zijn geselecteerd op basis van het feit dat zij ervaren (geboorte)fotografen zijn, een goed idee hebben van hoe het is om als documentair fotograaf in een intieme setting te fotograferen of een goed beeld hebben van het geboorteproces doordat zij professionals zijn binnen de geboortezorg. Ook hebben meerdere juryleden zelf ervaring met de aanwezigheid van een geboortefotograaf.

Naast de jury heeft ook het publiek de mogelijkheid gekregen om te stemmen op hun favoriete foto’s, waardoor een publieksprijs mogelijk is gemaakt. 


De winnende collectie is tot stand gekomen via een eerlijk stemproces met bijbehorend puntensysteem, waarbij ieder jurylid punten heeft verdeeld op een werkwijze die vergelijkbaar is met het Eurovisie Songfestival. Zij hebben in iedere categorie punten toebedeeld aan de 10 favoriete foto’s van hun keuze. De punten van alle juryleden bepaalden bij elkaar opgeteld welke foto’s de meeste punten hebben ontvangen en daarmee hebben gewonnen.
Voor de publieksprijzen zijn in 3 dagen tijd duizenden stemmen uitgebracht.


Belangrijke links:

Platform De Geboortefotograaf: https://degeboortefotograaf.nl/
Meer informatie over de fotowedstrijd: https://degeboortefotograaf.nl/fotowedstrijd-geboortefotografie/
Meer informatie over de jury en beoordelingscriteria: https://degeboortefotograaf.nl/fotowedstrijd-geboortefotografie/juryleden-en-criteria
Instagram platform De Geboortefotograaf: https://www.instagram.com/de.geboortefotograaf/
Instagram fotowedstrijd: https://www.instagram.com/geboortefotograaf_van_het_jaar/
Stichting Keurmerk geboortefotografie: https://keurmerkgeboortefotografie.nl/

Belangrijke en/of handige statistieken:

Aantal geboortefotografen in Nederland en België: Ongeveer 150, verspreid door Nederland en Vlaams België.
Aantal geboortefotografen in Nederland en België met een keurmerk van Stichting Keurmerk geboortefotografie: bijna 20.
Deelnemers aan de fotowedstrijd: 97 geboortefotografen uit Nederland en Vlaams België.
Aantal ingezonden foto’s: 275, waarvan bijna 100 foto’s van Vlaamse geboortefotografen.
Categorieën waarin men kon winnen: Geboorteteam, Keizersnede, Ziekenhuisbevalling, Thuisbevalling, Detail. Daarnaast worden er ook publiekswinnaars en eervolle vermeldingen erkend.
Datum bekendmaking winnaars: 1 december 2023 via de kanalen van De Geboortefotograaf!
Uitgebrachte stemmen: duizenden!

 

Contactgegevens
Voor meer informatie over de wedstrijd, over geboortefotografie in het algemeen of voor foto’s voor bij uw artikel:

info@degeboortefotograaf.nl
Renate van Lith: 06-15111003