Hoe boek je een geboortefotograaf

Wat als je een geboortefotograaf wilt boeken?

In dit vorige artikel heb je wellicht al gelezen dat er een aantal dingen zijn waar je op kunt letten bij het zoeken naar een geboortefotograaf. Je kunt er 10 handige tips vinden die jou kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde fotograaf.

Als je eenmaal een geboortefotograaf hebt gevonden, kan ook het volgende nog handig zijn om te weten. Want niet alleen klanten hebben verwachtingen en wensen, ook geboortefotografen hopen op een mooie samenwerking.


Daarom is aan geboortefotografen gevraagd waar zij het meest tegenaan lopen in de praktijk en wat zij daarom graag zouden willen dat de klant over ons werk weet. Hier sprongen de volgende 3 antwoorden het meeste uit:

Kostbare tijd

Bij de kennismaking

Voor iedere geboortefotograaf is het vanzelfsprekend om van te voren vrijblijvend kennis te maken met de aanstaande ouders. Dit doen zij met liefde, want het is belangrijk dat er vanuit beide kanten een goed gevoel of een klik is met elkaar.


Een geboorte is een intieme gebeurtenis. Iedere fotograaf heeft daarom begrip voor het feit dat ouders de fotograaf eerst even willen ontmoeten.

Maak dus vooral een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met de fotograaf van je keuze. Klikt het niet? Of heb je na het gesprek geen goed gevoel bij de fotograaf? Dat kan gebeuren. Laat dat dan gerust weten aan de fotograaf die je hebt gesproken. Soms kan de fotograaf je bezwaren of je gevoel van twijfels weg nemen; soms berust iets op een klein misverstand of miscommunicatie. Het gevolg kan alsnog een positieve match zijn. En zo niet, dan weet de fotograaf tenminste waaraan het ligt. Wel zo prettig om te (laten) weten. En kijk eventueel gerust verder naar een andere fotograaf.

 

Voor fotografen zit er veel tijd in een kennismakingsgesprek, ook al bieden zij dit vrijblijvend aan. Het eerste contact, de voorbereiding, de reistijd en het gesprek zorgen er al snel voor dat een fotograaf er een klein dagdeel aan besteedt. 


Daardoor kan een deel van de fotografen het erg waarderen als eerst de voorkeursfotograaf wordt uitgenodigd voor een gesprek. En dat een eventuele volgende fotograaf pas wordt uitgenodigd als de fotograaf van de eerste keuze het toch niet bleek te zijn. Door niet op voorhand direct al meerdere fotografen uit te nodigen voor een kennismaking, help je ondernemers kostbare tijd te besparen. 


Om diezelfde reden is het ook prettig als de website van de fotograaf van te voren alvast goed wordt bekeken, voordat de fotograaf wordt uitgenodigd voor een kennismaking. Het komt namelijk voor dat fotografen, na het investeren in een kennismaking, worden afgewezen op punten die van tevoren op de website gezien konden worden, zoals bijvoorbeeld de kosten van een geboortereportage of de (bewerkings)stijl van de fotograaf.

 

Geboortefotografen vertellen

"Zo ben ik wel eens nummer drie op rij geweest, dat werd me ook verteld toen ik daar kwam. Ze moesten nog beslissen wie ze wilden, maar wilden wel weten of ik geen aanbieding had. Werd een beetje handel drijven.'


- Geboortefotograaf

"Ik kreeg een aanvraag van iemand die eigenlijk echt zwart-wit foto’s wilde. Ik heb vriendelijk uitgelegd dat ik vooral kleurenfoto’s lever. Ik begrijp niet zo goed dat je op voorhand niet even onderzoekt wat voor foto’s je wilt en dan pas fotografen kiest die daaraan voldoen."


- Geboortefotograaf

"Ik vernam van een aanstaande moeder dat ze mij een half uur wilde laten rijden om vervolgens te horen dat de papa nog niet eens van het plan op de hoogte was. En het uiteindelijk dus te duur vond..."


- Geboortefotograaf

Laat wat van je horen...

Wel zo aardig...

Wanneer er een kennismaking met een fotograaf heeft plaatsgevonden, kun je dus besluiten om wel of niet met de betreffende fotograaf in zee te gaan. Beide keuzes zijn aan jou en de fotograaf hoort graag wat je na het gesprek hebt besloten. Dit hoeft niet meteen, denk er gerust eerst even rustig over na.

Maar geef op een gegeven moment wel even een terugkoppeling aan de geboortefotograaf. Dit wordt erg gewaardeerd. Of de keuze positief of negatief uitpakt voor de fotograaf, maakt daarbij niet uit. 

Een fotograaf ontvangt in een later stadium ook graag een terugkoppeling nadat hij/zij de foto's heeft afgeleverd. Het ontvangen van een preview van de reportage is bijvoorbeeld een heel geschikt moment om aan de fotograaf te laten weten of de ontvangen foto's naar wens zijn. Zo niet, dan kan de fotograaf desgewenst nog aanpassingen doorvoeren, voordat de rest van de reportage zal worden (na)bewerkt. 

"Ik heb nu enkele keren meegemaakt dat een klant, ondanks meerdere verzonden herinneringen, zijn/haar album niet heeft bestelt, terwijl het al is opgemaakt en betaald. Er is zelfs een (tevreden!) klant die niet reageert op het feit dat ze ook nog een newbornshoot had geboekt. Inmiddels is de baby al bijna een jaar oud. Ik zou graag de opdrachten netjes afronden."- Geboortefotograaf

"Ik ben een keer op verzoek naar een kennismaking geweest. Toen ik aankwam, bleek de aanvrager het te zijn vergeten. De partner was er niet. Desondanks mocht ik binnen komen en heb ik een leuk gesprek gevoerd. Het kostte mij, inclusief mijn voorbereiding en reistijd, een hele avond. Ik heb echter nooit meer iets van deze klant gehoord. Ook op vragen werd niet meer gereageerd."


- Geboortefotograaf

Wacht niet te lang met bellen als de bevalling begint!

Voel je niet bezwaard!

Wanneer je eenmaal een geboortefotograaf hebt gevonden en geboekt, wordt iedere aanstaande ouder door de fotograaf ingelicht over het moment waarop zij het best kunnen bellen als de bevalling is begonnen. Geen enkele geboortefotograaf wilt namelijk de bevalling missen! Toch komt het voor dat ouders deze aanwijzingen niet altijd opvolgen. Het gevolg kan dan een gemiste bevalling zijn...en dat risico wil je niet lopen, toch? 

"Ouders hoeven zich echt niet bezwaard te voelen om te bellen. Dat is echt mijn nummer 1 reden dat ik te laat bij een bevalling aan kom."


- Geboortefotograaf

"Ondanks duidelijke instructies, is het me enkele keren overkomen dat ik erg laat werd gebeld. Ik werd eens gebeld toen mijn klanten al enkele uren in het ziekenhuis bleken te zijn aangekomen en de aanstaande moeder zelfs al 7 cm ontsluiting had! Ik ben als een gek in mijn auto gesprongen. Vijf minuten nadat ik arriveerde werd de baby geboren. Ik was gelukkig nét op tijd..."


- Geboortefotograaf

En wacht ook niet te lang met bestellen!

Het bestelproces

Bijna alle jonge ouders hebben er mee te maken: alles wat er op hen af komt zodra de baby is geboren. Dat kan erg overweldigend of druk zijn. Of juist het tegenovergestelde: sommige ouders kiezen er bewust voor om lekker rustig te landen en met elkaar te genieten van deze heel bijzondere tijd. 

Hoe die periode ook verloopt: na de bevalling begint voor de fotograaf het werk.

De foto's van de bevalling worden geselecteerd, zorgvuldig (na)bewerkt en er worden albums opgemaakt. Daar gaat veel tijd, creativiteit en liefde van de geboortefotograaf in zitten. Met het afleveren van de foto's of het album rondt de fotograaf uiteindelijk vaak zijn werkzaamheden m.b.t. de geboortereportage af.

Het komt echter voor dat er wordt nagelaten om het album te bestellen, om welke (begrijpelijke) redenen dan ook. Meestal zal de fotograaf dan contact opnemen, zodat de afgesproken producten alsnog besteld kunnen worden.


Desondanks maken geboortefotografen mee dat, ondanks herhaaldelijke verzoeken of herinneringen, klanten toch niet meer reageren en een fotograaf achterblijft met een openstaande opdracht. Of er wordt door de klant pas zodanig laat gereageerd dat de inkoopkosten voor het album ondertussen bijvoorbeeld (flink) zijn gestegen voor de fotograaf. Het is daarom goed om te weten dat fotografen hier vervolgens verschillend mee (kunnen) omgaan.


Zo hebben veel fotografen in de algemene voorwaarden opgenomen dat een album binnen een bepaalde periode dient te zijn besteld. Zo niet, dan kan het voorkomen dat eventuele extra (inkoop)kosten worden doorberekend aan de klant. Of dat een album zelfs niet meer geleverd hoeft te worden! Dat is natuurlijk een vervelende situatie, ook voor de fotograaf die graag een tevreden klant zal willen hebben.


Lees daarom altijd de algemene voorwaarden van jouw geboortefotograaf goed door om verrassingen te voorkomen. Zo weet je beiden beter wat je van elkaar kunt en mag verwachten. Erg belangrijk en wel zo fijn!